فشار خون سالانه جان 86هزار نفر را مي‌گيرد

سرویس سلامتبه نقل از دکتر من؛ بخش تغذیه:

دانش پور- ديروز مسئولان حوزه تغذيه و بهداشت دور هم جمع شدند و در نشستي با عنوان بسيج کاهش مصرف نمک در کشور با ارائه آمارهاي هشدار دهنده و نگران کننده از ميزان مصرف نمک و تأثير آن بر سلامت جامعه، تلخي‌هاي مصرف اين ماده شور و بنا به قولي سم سفيد را يادآور شدند تا شايد از اين طريق اولين گام‌ها را در مسير کاهش مصرف نمک که عامل مرگ سالانه ۸۶ هزار نفر در کشور و ابتلاي ۱۰ ميليون نفر به فشار خون و ابتلا به سرطان معده و پوکي استخوان است بردارند. ماده‌اي که به گفته يکي از مسئولان حاضر در نشست، تلفات مصرف آن بيش از هروئين است.دکتر علي اکبر سياري معاون بهداشت وزير بهداشت روز گذشته در نشستي خبري با موضوع "بسيج کاهش مصرف نمک" ضمن بيان اين مطلب گفت: حدود 10 ميليون نفر از افراد 15 تا 64 سال در کشور فشار خون بالا دارند و سالانه بيش از 86 هزار ايراني بر اثر فشار خون بالا جان خود را از دست مي‌دهند.

وي با بيان اين که لازمه کاهش فشار خون ، کاهش مصرف نمک است، ادامه داد: 50 درصد نمک مصرفي مردم با مصرف نان، پنير، رب گوجه، سس و فست فودها تامين مي‌شود و متأسفانه هر سال به تعداد افراد دياليزي و يا سکته‌هاي قلبي افزوده مي‌شود که اين مسئله رابطه مستقيمي با مصرف نمک دارد. سياري گفت:حدود 47 ميليون نفر از مردم از غذاي ناسالم استفاده مي‌کنند، غذاهايي که حاوي نمک است. وي افزود: ميزان مصرف نمک بايد براي هر فرد زير 50 سال روزانه کمتر از 5 گرم و براي افراد بالاي 50 سال و يا بيماران قلبي، کمتر از 3 گرم؛ يعني نصف قاشق مرباخوري باشد. اين در حالي است که مصرف سرانه نمک در ايران 10 تا 12 گرم در روز تخمين زده مي‌شود. به گفته سياري کاهش مصرف 6 گرم نمک در روز 24 درصد سکته مغزي، 18 درصد سکته قلبي و 5/2 ميليون مرگ را کاهش مي‌دهد.وي بيشترين مصرف نمک را از طريق نان عنوان کرد، به نحوي که اگر مقدار نمک در نان اصلاح شود 50 درصد مشکلات حل خواهد شد. سياري همچنين با اشاره به مضرات مصرف نمک تصفيه نشده و بدون يد گفت: نمک‌هاي فله‌اي و نمک دريا براي بدن مشکل زاست و حرف برخي افراد مدعي طب سنتي درباره نمک دريا اشتباه است و حتي نانوايي‌ها نبايد از سنگ نمک براي نمک دار کردن نان استفاده کنند.سياري با تاکيد بر ضرورت فرهنگ سازي در کاهش استفاده از نمک از سوي مردم و توليد کنندگان مواد غذايي، اهداف طرح بسيج کاهش مصرف نمک را کاهش ميزان نمک در مواد غذايي صنعتي، چسبانده شدن برچسب محصول روي مواد غذايي، افزايش اطلاعات جامعه، معرفي محصولات کم نمک و پرنمک، جلب نظر واحدهاي صنعتي توليدکننده غذا، پايش مقدار نمک محصولات غذايي و پايش مقدار نمک مصرفي مردم برشمرد.

مديرکل دفتر آموزش و تحقيقات وزارت بهداشت نيز در اين نشست با بيان اين که مصرف 310 گرم نان در هر روز نمک مورد نياز روزانه هر فرد را تامين مي‌کند، گفت: نمک، شکر و هروئين ۳ سم سفيدي است که هر فردي ممکن است مصرف کند و درعين حال که نمک تلفات بيشتري نسبت به هروئين دارد، اما تمام توجه‌ها به مقابله با هروئين است.

شهرام رفيعي فر خاطرنشان کرد: از آن جا که کودکان انتخاب‌هاي والدين را مصرف مي‌ کنند لازم است تا والدين در انتخاب‌هاي خود بيشتر دقت کنند و مصرف نمک در کودکان را کاهش دهند. به گفته رفيعي فر کيک و شيريني نيز حاوي نمک و شکر است و متاسفانه سازمان‌هاي‌ مختلف پذيرايي با ميوه را تشريفاتي مي‌دانند و از ميهمانان با کيک و شيريني پذيرايي مي‌کنند که لازم است نسبت به اين موضوع تجديدنظر شود.

مدير کل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت نيز با اعلام خبر برگزاري هفته بسيج ملي کاهش ��صرف نمک از 6 تا 15 دي ماه، اطلاع رساني و فرهنگ سازي در جهت تغيير الگوي مصرف مواد و سبد غذايي را از اهداف اين نام گذاري برشمرد و گفت: مصرف نمک از عمده دلايل مهم ابتلا به سرطان معده و پوکي استخوان است . دکتر زهرا عبداللهي، با اشاره به نمک پنهان موجود در سوسيس، پنير پيتزا و زيتون، از بازنگري در استاندارد ميزان نمک و شکر در انواع نان، پنير، رب گوجه و سس خبر داد و گفت: اين آيين نامه در مرحله ابلاغ است و هنوز اجرايي نشده و بر اساس اين آيين نامه ميزان نمک مجاز در اين مواد غذايي بايد کاهش يابد. به گفته وي، از هر 10 نفر شهروند 45 تا 65 ساله، 3 نفر فشار خون بالا دارند.وي همچنين از آماده شدن آيين نامه منع تبليغات غذاهاي پرنمک، شيرين و چرب در سطح بين‌المللي خبر داد و گفت: در اين آيين نامه تبليغات مواد غذايي حاوي اين سه ماده ممنوع اعلام شده است.

وي با انتقاد از مصرف نمک دريا در آشپزي و حتي برنامه‌هاي‌ تلويزيوني اظهار داشت: نمک دريا حاوي فلزات سنگين مانند سرب و کادميوم است و يد کافي ندارد، اما متأسفانه شکايت وزارت بهداشت از تهيه و توزيع کننده نمک دريا يک سال است که به نتيجه نرسيده است و حتي اين ماده مضر در تلويزيون تبليغ مي‌شود.وي با بيان اين که قوانين مربوط به تغذيه بازدارنده نيست، گفت: در کشور ما آسيب رساندن به سلامت مردم، سبک شمرده مي‌شود و توليدکنندگان مواد غذايي مضر و ناسالم، با جريمه‌هاي کوچک به کار خود ادامه مي‌دهند.عبداللهي با تاکيد بر ضرورت عادت دادن کودکان به مصرف غذاي کم نمک تصريح کرد: استفاده از نمک در غذاي کودک و يا همراه غذا ، ذائقه کودک را به نمک عادت مي‌دهد و باعث مي‌شود کودک ما در بزرگسالي هم به دنبال غذاهاي پرنمک برود.رئيس انستيتوي تغذيه کشور نيز در اين نشست با انتقاد از مصرف جوش شيرين در نان از سوي برخي نانوايي‌ها گفت: اگر چه مصرف جوش شيرين در کشور ۷۰ درصد کاهش يافته است، اما هنوز در تهران ۵۰ درصد نانوايي‌ها جوش شيرين مصرف مي‌کنند. وي افزود: به صنايع توصيه کرده‌ايم که خمير ترش را به صورت فريز شده، يا پودر در اختيار نانوا قرار دهند تا زمان پخت نان طولاني نشود.

مجيد حاجي فرجي با تاکيد بر اين که نبايد به کودک زير يک سال نمک داد، گفت: اگر غذاي اين کودک حاوي نمک باشد، ذائقه کودک تغيير مي‌کند. وي با اشاره به غذاهاي صنعتي نيز اظهار داشت: لازم است تا با نظارت بر مصرف نمک در غذاهاي صنعتي براي کاهش مصرف نمک قدم برداريم و در کنار آن الگوي غذايي را نيز تغيير دهيم.

وي همچنين افزود: اگر چه مصرف خشکبار همواره به مردم توصيه شده است، اما متاسفانه نمک اين مواد زياد است و براي مردم زيان آور تلقي مي‌شود. حاجي فرجي همچنين درباره مصرف خوراکي هايي مانند چيپس فله‌اي نيز به مردم هشدار داد و گفت: چيپس‌هاي فله‌اي نيز حاوي نمک زياد است و در روغن‌هاي سوخته تهيه مي‌شود.

حدود 47 ميليون نفر از مردم غذاي ناسالم استفاده مي‌کنند

نمک‌هاي فله‌اي و نمک دريا براي بدن مشکل زاست

نمک از عوامل ابتلا به سرطان معده و پوکي استخوان است

جوش شيرين در50 درصد نانوايي‌هاي تهران مصرف مي‌شود

اگر مقدار نمک در نان اصلاح شود 50 درصد مشکلات حل خواهد شد

شکايت وزارت بهداشت از تهيه و توزيع کننده نمک دريا به نتيجه نرسيده است

کلمات کلیدی :
نظرات بییندگان :

بهترین مشاغل و خدمات شهر خود را ، در سایت نشونه پیدا کنید.

مشاهده سایت نشونه